Wednesday, December 4th, 2019

Att skriva under en momsdeklaration (in Swedish)

Att skriva under en momsdeklaration på webben är något som ett stort antal småföretagare gör rutinmässigt. Men håller underskriften för juridisk prövning?

Skatteverket måste vara en av de mer progressiva myndigheterna i Sverige. Tillgängligt, bra bemötande, förstklassig webb. Kan digitala underskrifter vara den klassiska flugan som stör parfymens doft?

I den här berättelsen ska småföretagaren Inge Fejk fylla i och skriva under sin momsdeklaration. Naturligtvis gör han det digitalt. Vi gör berättelsen fysisk, “In Real Life”, med penna och papper — för att förstärka poängen. Berättelsen avspeglar dock det digitala flödet.

Inge skaffar sig blanketten för momsdeklaration. Den är okomplicerad om man som Inge bara har affärer inom landets gränser. Inge bläddrar i sin bokföring, hämtar siffrorna för den aktuella perioden och fyller i dem. Det tar sällan mer än en kvart.

Inge beger sig sedan till Skatteverkets kontor med blanketten i handen. På det stora kontoret letar han sig fram till en dörr med skylten Momsdeklaration. Inge kliver in och går fram till en tjänsteman. Nej det är visst robotar nuförtiden. Roboten har namnskylten A-Bot, Kommunikatör. Den säger “Välkommen! Vill du skriva under och lämna in en momsdeklaration?” “Javisst”, svarar Inge och lämnar över sin blankett. “Var vänlig gå vidare” säger A-Bot och pekar på en annan dörr som öppnar sig automatiskt. Den har skylten Skatteverkets Underskriftstjänst.

Inge har alltså lämnat ifrån sig blanketten men har kulspetspennan i högsta hugg när han går in till Skatteverkets Underskriftstjänst. Där inne möter han kommunikatören B-Bot, en annan robot, som säger “Välkommen! Var vänlig visa legitimation”. Det verkar logiskt att man ska legitimera sig så Inge halar fram körkortet. “Ärendet genomfört, ha en bra dag”, säger B-Bot efter att ha skannat körkortet. Inge blir lite förvirrad, för han har ju fortfarande inte skrivit på något, men han låter sig fösas tillbaka till kontoret för momsdeklaration.

Där möter han A-Bot igen som undrar om han vill ha ett kvitto på momsdeklarationen. “Kvitto?” undrar Inge, “Jag har ju inte skrivit på. Eller har jag? Jag vill ha en kopia förstås.” Uppenbarligen är A-Bot inte programmerad för den möjligheten. “Objekttypen kopia är tyvärr okänd för mig. Var vänlig ta ditt kvitto, ha en bra dag”, säger A-Bot och lämnar över ett papper. Där finns siffrorna från momsdeklarationen men kvittot är ändå annorlunda än momsdeklarationen. Inte heller har det någon underskrift, vare sig av Inge eller av Skatteverket.

Frågan är: Har Inge skrivit under sin momsdeklaration? Skatteverket anser det. Om myndigheten blir tvingad att motivera sig i domstol kommer den att få pussla ihop en indiciekedja eftersom det inte finns någon underskrift att visa upp. Av bevakningskamerorna framgår att Inge först lämnade in blanketten och strax därefter legitimerade sig på Skatteverkets Underskriftstjänst. Domstolen ska ta ställning till om det tidsmässiga sambandet är likvärdigt med att Inge skrev under momsdeklarationen. Något annat samband finns inte.

Sedan nästan 20 år finns det stöd i svensk lag för certifikatbaserade digitala underskrifter. Certifikat kan användas för legitimering och för underskrift, två skilda företeelser. Certifikatbaserade digitala underskrifter är en välkänd och säker teknik med givet lagstöd. Varför hitta på ett eget förfarande där myndigheten får ta hela ansvaret för den juridiska giltigheten?

Kommentarer är avstängda på grund av spamfaktorn, men du kan mejla till blog KANELBULLE soderstrom PUNKT se

Comments are closed.