Friday, November 24th, 2017

E-signaturer hos Skatteverket, Bolagsverket (In Swedish)

I tidigare inlägg (aug 2015, aug 2015, okt 2015, apr 2016) har jag påvisat brister när det gäller e-signaturer (digitala signaturer) i offentlig sektor. Här är en kort rapport om förändringar.

Skatteverket har slutat använda digitala signaturer för exempelvis momsdeklarationer. I stället får användaren legitimera sig en gång till.

Ja, varför inte? Av mina tidigare inlägg framgår att de digitala signaturerna, så som de användes, knappast tjänade sitt ändamål.

Däremot har Bolagsverket plockat upp den dåliga traditionen från Skatteverket. Ett mycket stort antal bolag och organisationer har behövt anmäla verklig huvudman. Anmälan signeras digitalt på samma bristfälliga sätt som Skatteverket använde tidigare.

Skatteverket har aldrig på något sätt besvarat min begäran om att få tillgång till min digitala signatur av min egen inkomstdeklaration. “Stonewalling” heter det på engelska. Man tiger ihjäl problemet. Signaturen hade nämligen visat sig vara juridiskt meningslös.

Bolagsverket däremot, på samma begäran, skickade genast ett papper med uppgifterna i min anmälan. Jag uppskattar verkligen tjänstvilligheten! Men det var själva signaturen jag ville ha. Den är fortfarande oåtkomlig, Bolagsverket har ingen aning om hur deras system fungerar.

Comments are closed.