Wednesday, April 29th, 2020

Konsten att skriva under något annat än det man skriver under (In Swedish)

Digitala underskrifter är behändiga. Och missbrukade. Efter alla dessa år används de fortfarande för att skriva under något annat än det man skriver under. Är det möjligt? Javisst, och här är två exempel.

Skolval med åtföljande antagningsbesked i Stockholm april 2020. Antagningsbeskedet ska skrivas under digitalt, i detta fall med BankID. I mobilen syns:

Jag skriver under hos
Stockholms stad

Signering antagningsbesked

Det man skriver under är exakt texten Signering antagningsbesked, inget annat. Alla skriver under samma text. Blir alla antagna till samma skola? Det finns inget ärendenummer eller någon annan identifiering av antagningsbeskedet.

Bakom det man ser på webben finns ett klurigt maskineri — det är verkligen high tech — som gör den digitala underskriften. Den förseglas med mitt personliga certifikat som är inbäddat i BankID. Maskineriet är så fiffigt inrättat att minsta ändring i underskriften gör den ogiltig. Däremot är det inget som hindrar att man kopierar och sprider den. Med all denna klurighet förseglar man alltså texten Signering antagningsbesked. Det är nonsens. Det är som att använda datorn enbart som bokstöd. Den har ju ett sådant passande hölje.

Hursomhelst får man ett mejl som säger

Tack, din underskrift är nu signerad med BankID. Logga in på (webadress) för att se din signering.

Som vi har rapporterat tidigare finns det inte en chans att man faktiskt får tag i sin digitala signatur. Däremot kan man se vad antagningsbeskedet innebar, vilket man inte kunde vid själva signeringen — då man högtidligen skrev under något annat.

Deklarationsdags. Årets inkomstdeklaration är ytterligare ett exempel på att man förmodas skriva under något annat än det man faktiskt skriver under.

Först måste vi konstatera att med tiden har inkomstdeklarationen gått från ångest till trivialitet. Numera finns det flera sätt att bekräfta sin deklaration. Vi synar fallet att man skriver under med BankID.

Efter att ha fyllt i de siffror som eventuellt kan behövas går man vidare till själva underskriften. I mobilen syns:

Jag skriver under hos
Skatteverkets Underskrifttjänst

Du skriver nu under de uppgifter som presenterades under föregående dialogruta.

Det vacklande språkbruket är störande. Är det du eller jag som skriver under? Men det viktigaste är att man låtsas skriva under något annat än det man verkligen skriver under. Det man verkligen skriver under är texten Du skriver nu under de uppgifter som presenterades under föregående dialogruta. Jovisst, så är det. Alla skriver under samma text och den förseglas med certifikat och så vidare som vi beskrev ovan.

Den gyllene regeln för underskrifter är WYSIWYS, What You See Is What You Sign, det man ser är det man skriver under. Jag har tidigare beskrivit vad den innebär. Att ignorera den är som att ignorera tyngdlagen. En stund kan man tro att man har lyckats. Än så länge producerar offentlig sektor digitala nonsensunderskrifter i stora kvantiteter.

Kommentarer är avstängda på grund av spamfaktorn, men du kan mejla till blog KANELBULLE soderstrom PUNKT se

Comments are closed.